Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı
2017-07-03

II. Japon Dili ve Eğitimi Uluslararası Sempozyumu (JADEUS 2017) Namık Kemal Üniversitesi’nde Başladı



Namık Kemal Üniversitesi ve Türk Japon Vakfı işbirliğinde düzenlenen II. Japon Dili ve Eğitimi Uluslararası Sempozyumu (JADEUS 2017) Namık Kemal Üniversitesi’nde başladı.

Çeşitli üniversitelerden yerli ve yabancı 40 kadar katılımcının ilgi gösterdiği sempozyumun açılış törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz ve Türk - Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. C. Tayyar Sadıklar katıldı.

Sempozyum Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda açılış konuşmaları ile başladı. Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cahit Kahraman açış konuşmasında destek veren herkese ve Japonya’dan gelen davetli konuşmacı Prof. Dr. Harumi Furuie’ye teşekkür etti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz ise konuşmasında katılımcılara üniversitemizin tanıtımını gerçekleştirdikten sonra kuruluş aşamasındaki Japon Dili ve Edebiyatı bölümü ile ilgili olarak “Ekibimizi tamamladıktan sonra Japon Dili ve Edebiyatı bölümüne öğrenci almak istiyoruz” dedi.

Türk Japon Vakfı’nın bu etkinliği üniversitemizde düzenlemiş olduğu için memnuniyetini ifade edeni Prof. Dr. İsmail Yılmaz, “Türk milletinin Japonya’ya ve Japonlara tarihi geçmişten ötürü özel bir sempatisi olduğunu belirtti. Bu iletişimin sadece sempozyum gibi etkinliklerle değil, oradaki üniversitelerle gerek Mevlana değişim programı gibi, gerekse bileteral çift taraflı anlaşmalarla sürmesini arzu ediyoruz. Bu noktada Türk - Japon Vakfı da bize öncülük ederse biz bundan çok büyük mutluluk duyacağız” dedi.

Prof. Dr. İsmail Yılmaz konuşmasının devamında “Tekirdağ’da Türkiye ve Japonya’yı birbirine bağlayıcı bir simgemiz de var. Ertuğrul Fırkateyni Deniz Süvari Yarbayı Ali Bey, Tekirdağ Dedecik Köyü’ndendir. Tekirdağ merkezde onun bir de heykeli bulunmaktadır” diyerek sempozyuma katılan heyeti Tekirdağ’daki ilgiliyi etkinliğe toplama adına heykeli ziyarete davet etti ve sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere, başta Türk Japon Vakıf Başkanlığı olmak üzere teşekkür etti.

Türk - Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. C. Tayyar Sadıklar ise katılımcılara hitaben “Biz Ankara’da Japon Dili ve Kültürünü Araştırma - Uygulama – Eğitim Merkezi (JADKAM)’ni açtık. Sizlere destek olmak, her zaman yanınızda olduğumuzu göstermek ve bu işin öneminin altını çizmek için buradayız. Maddi destek dışında destekte bulunacağımız çok önemli konular bulunduğu kanısındayım. Burada sizin yayacağınız ışık hem bu bölge için hem de Namık Kemal Üniversitesi için paha biçilmez önemdedir” dedi.  Prof. Dr. Sadıklar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Japonya’yı bizim taklit etmemiz mümkün değil, Ama Japonya’dan öğreneceğimiz çok şey var. Japonya’dan ne öğrenebiliriz? Her şeyden evvel disiplinli çalışmayı öğrenebiliriz. Gidip görerek, çalışarak, temaslar kurarak, oradan gelen hocaların yaydığı ışıklarla, sizlerin götüreceği ışıklarla birçok şeyleri öğreneceğiz ve uygulayacağız. Bu görevlerin idraki içerisinde olduğunuza inanıyorum.”

Konuşmaların ardından katılımcıların bildiri sunumlarına geçildi. Sempozyum Namık Kemal Üniversitesi’nde iki gün sürecek.