Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı

 

 

 

Beslenme Hizmetleri Şube Müdürlüğü

 

Genel Bilgiler

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 47. Maddesi gereğince kurulan Üniversitemiz Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı öğrencilerimize barınma, sağlık, spor, kültür ve burs hizmetleri sunmakla beraber, öğrencilerimizin, akademik ve idari personelimizin beslenme ihtiyaçlarını da karşılamaktadır.

Mönüler

Mönüler sunulan gıdaların besin içerikleri dikkate alınarak enerji değerleri 1.000–1.500 kcal olacak şekilde müdürümüzün kontrolünde gıda mühendisi, diyetisyen, gıda teknikeri ve aşçıbaşından oluşan bir ekip tarafından aylık olarak hazırlanmaktadır. Aylık ve günlük mönüler ile birlikte, mönüde yer alan gıdaların temel besin öğeleri ve kalori değerleri internet sitemizde ilan edilmektedir.

Öğrenci yemekhanelerimizde bir öğünde 4 çeşit yemek servis edilmektedir. Bunlar;

  • 1. Çeşit: çorba/salata/yoğurt/cacık/söğüş ve benzerleri,
  • 2. Çeşit: etli ana yemek,
  • 3. Çeşit: pilav/makarna/börek/zeytinyağlı ve benzerleri,
  • 4. Çeşit: meyve/salata/yoğurt/cacık/tatlı (sütlü-hamurlu) ve benzerleridir.

Ayrıca vegan ve vejetaryen öğrencilerimiz ve personelimiz içinde Yemekhanemizde ana yemeğe alternatif olarak vejetaryen ana yemek verilmektedir.

Satın Alma

NKU Beslenme Hizmetleri Şube Müdürlüğünün ihtiyacı olan hammadde, ekipman ve malzemeler aylık mönülere ve ihtiyaçlara göre belirlenmektedir. Hammadde ve malzemeler, NKU Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Satınalma Şube Müdürlüğü tarafından ihale veya pazarlık yoluyla, teknik şartnameler kullanılarak satın alınmaktadır. Mal ve hizmet alımlarında kullanılan teknik şartnamelerimiz gıda mühendislerimiz tarafından yürürlükte olan kanun, yönetmelik, tebliğ, standartlar ve diğer ulusal ve uluslararası mevzuat hükümlerine göre hazırlanmaktadırve sürekli revize edilmektedir. Yüklenici firmalarda T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İşletme Kayıt veya İşletme Onay Belgeleri ile ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı veya HACCP (tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları) Gıda Güvenliği Sisteminin uygulanıyor olması aranmaktadır. Ayrıca yüklenici firmalar hijyen ve ürün güvenliği açısından müdürümüz ve gıda mühendislerimiz tarafından periyodik olarak denetlenmektedir. Teslim alınan mallar muayene komisyonumuz tarafından kontrol edilmekte ve ihtiyaç duyulan hammadde analizleri teknik şartnamede belirtilen özellikler açısından akredite bir laboratuvara yaptırılmaktadır.

Teknik Servis

Yüklenici firmaların yetkili servisleri ve teknik ekiplerimiz tarafından mutfak, depo, yemekhane ve diğer birimler düzenli olarak kontrol edilmekte ve bakım-onarım çalışmaları yapılmaktadır.

Altyapı

Tüm mutfaklarımızda doğalgaz kullanılmaktadır.

Kullanılan suyun mevzuata uygun, sürekli ve yeterli olması gerekmektedir. Bu nedenle Değirmenaltı yerleşkesi Sosyal Yaşam Merkezi Mutfağında bu koşulları sağlayan sistemli su depolarımız vardır.

Elektrik kesintisi riskine karşı, Değirmenaltı yerleşkesi Sosyal Yaşam Merkezinde jeneratörler bulunmaktadır.

Kayıtlar

Depolama, stok kontrol, maliyet vb. hakkında istatistiki bilgiler günlük, aylık ve yıllık kayıtlar olarak tutulmaktadır. Aylık yemek maliyet hesapları, mal ve hizmet maliyetleri ve yemek yiyen kişi sayıları dikkate alınarak yapılmaktadır.