Sevgili Öğrencilerimiz,
PDRM, Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde, psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri veren bir öğrenci hizmet birimidir.
Duygusal-sosyal sorunları olan öğrencilere, istek ve ihtiyaçları doğrultusunda ve gizlilik ilkesi çerçevesinde danışmanlık ve rehberlik yapmak,psikolojik destek sağlamaktır.
Bireysel görüşmeler gizlilik ilkesine bağlı olarak teke tek yapılır. Bu görüşmelerde danışman öğrencilerin sorunlarına eğilerek öğrenciye sadece o anki değil,gelecekte de karşısına çıkabilecek sorunları çözmesi için gerekli becerileri geliştirmesine yardımcı olur.
Bize başvuran öğrencilerimize ait kişisel bilgileri hiçbir kişi, birim ya da kurum ile kendisinin isteği ya da onayı olmadan paylaşmayız.
Bir birey olarak kişisel farklılıklara her zaman saygı duyarız. Sahip olduğu inanç, değer ve özellikleri ne olursa olsun, öğrencilerimiz bizim için her zaman saygıdeğer bireylerdir.
Danışanlarımızın dile getirdikleri sorunları onlarla birlikte içtenlikle ele alır ve ilgili konu üzerindeki duygu ve düşüncelerimizi gerçekçi bir şekilde ifade ederiz.
Bireysel Psikolojik Danışma yoluyla gerçekleştirilen bireysel görüşmelerle, kişinin kendi gelişimini ilgilendiren duygusal-sosyal sorunlarını, gizlilik temelinde ve güvenli bir ortamda konuşma fırsatı sunulmaktadır.
Üniversite yılları, öğrencilerin kişisel, sosyal, akademik ve mesleki alanlarda birçok yenilikle karşılaştığı, yeni sorumluluklar aldığı ve en önemlisi yeni bir yaşam tarzı edinmek durumunda kaldığı bir dönemdir.
Bu dönemde öğrenciler, kendilerine destek olabilecek kaynakları harekete geçiremediklerinde yoğun kaygı yaşayabilmekte ve ciddi akademik kayıplarla karşı karşıya gelebilmektedirler.
Üniversite öğrenimine başlamak, heyecan verici olduğu kadar endişe verici bir deneyim de olabilmektedir. Çünkü üniversite ortamı, bireyin alışık olduğu ortamdan çok daha farklı bir ortam olabilir. Tanıdık yerlerde insan kendini güvende hisseder,kabul edildiğini hisseder, yaşamını daha kolay sürdürür, güçlüklerle daha iyi başedebilir.
Hayatımızda değişimi içeren herbir süreç bir geçiş dönemidir. Olumlu değişimleri içerse bile geçiş dönemleri zorlayıcı ve stresli dönemler olabilir. Bu anlamda üniversiteye başlarken yeni insanlar, yeni bir ortam, yeni derslerle tanışılır.
Üniversiteye başlangıcı da içinde çok fazla değişimi barındıran bir geçiş dönemi olarak sayabiliriz.
Bu değişimlerden bazıları;
Üniversiteye başlarken genellikle iki adım atmak gerekir:
Her bireyin değişime dayanma derecesi ve değişimle baş etme tarzı farklıdır. Kimi hemen bu yeni duruma, yeni ortama uyum sağlar, kiminin uyum sağlaması biraz daha fazla zaman alır.
Özellikle,evinden ilk defa uzaklaşanlar ve üniversitede daha önceden tanıdığı arkadaşları olmayanlar yabancılık çekebilir. Bu yeni ortam, yeni arkadaşlar alışkın olduklarından çok farklı olabilir.
İlk günlerde rahatsızlık son derece normaldir.. Kendinizi yalnız hissetmeniz,ailenizi tanıdık olanı özlemeniz olağandır.
Özellikle,ilk günlerde çok yoğun duygular yaşanabilir. Karamsarlık, kaygı, takıntılı düşünceler, hatta bedensel rahatsızlıklar yaşanabilir. Bu geçici bir dönemdir. İlk aylardan sonra, özellikle de ilk dönemin sonuna doğru çoğunlukla geçer.
İki noktayı unutmamakta yarar vardır:
Üniversite ortamında uyum sağlamakta bazı etkenler rol oynar:
Üniversite yaşamına uyum sağlama sürecinde bazı bedensel ve duygusal olumsuzluklar yaşanabilir:
Aklınızdan da aşağıdakilere benzer düşünceler geçebilir :
Üniversite yaşamına daha kolay uyum sağlamak için bazı öneriler: